İngilizce öğrenmek için saatlerce ders dinlemekten sıkılmadınız mı? farklı şeyler deneyerek kendini geliştirmek istemez misiniz? Bu yazıda bahsedeceğim uygulama tam değişiklik sevenlere göre olacak. Yıllardır dil eğitimleri alıyoruz gerek okulda gerek farklı kurslarda ve genel olarak aldığımız eğitimler sınavlara yönelik oluyor. Hal böyle olunca da uygulama geliştiricileri farklı şekillerde kullanıcıları kazanmak için çaba harcıyor. İngilizce de kendinizi geliştirmek hatta ileri seviyelere kadar öğrenmek günümüzde internet üzerinden mümkün oluyor. Fakat bu tarz eğitim videoları veya uygulamaları için genellikle belirli bir ücret talep ediliyor. Voscreen ise bahsettiğimiz ücret kısmından sizleri kurtararak ücretsiz şekilde size hizmet sunuyor. Uygulamanın içeriğinden bahsetmeden önce yapımcılarının Türk olduğunu belirterek bu kısma geçiş yapmak istiyorum. Günümüzde böylesi bir uygulamayı tasarlamış olmaları ve ücretsiz olarak kullanıcılara sunmaları gerçekten muazzam. Uygulama için linkler şu şekilde: Google Play ve App Store
En Beğendiğiniz Sahnelere Ne Kadar Hakimsiniz?
Uygulamayı kullanmaya başladıktan sonra seviyenizi belirlemeniz gerekiyor. Uygulamada toplamda 5 farklı seviye bulunuyor ve seviyenize uygun olarak başlamanız gerekiyor. Çeşitli film sahneleri ve farklı video kesitleri karşınıza çıkıyor. Bir önce ki cümlede aslında uygulamanın asıl amacını belirtmiş olduk. Voscreen genel olarak dinleme ve okuma becerinizi geliştirmeyi hedefliyor. Karşınıza çıkan bir film sahnesi, video veya müzik klibini dinleyerek söylenilenleri anlamaya çalışıyorsunuz. Klişe olacak ama konuşuyorum da anlamıyorum diyenler için tasarlanmış sanki. Daha sonra karşınıza çıkan sahne bittikten sonra video içeriğini doğru dinleyerek tahmin etmeniz gerekiyor. Zorluk seviyelerine göre 1-3 kelime için 10, 4-6 kelime için 16 , 7-9 kelime için yine 16, 10-12 kelimeyi tahmin etmek için 19 son olarak 13 ve üzerindeki kelime sayısının tahmin edilmesi için verilen süre 20 saniye olarak verilmektedir. Unutulmaması gereken bir detay ise standart bir sürenin olmaması. Cevaplama için verilen süre kelime sayısı ile doğru orantılı olacak şekilde artış gösteriyor.
Ayrıca uygulama içerisinde sadece kelime ve konuşmaya yönelik değil grammar (dil bilginizi) geliştirmek için de size fırsatlar sunuyor. Örnek olarak takıldığınız bir yardımcı fiil düşünelim. Bu da Can,Will gibi kalıplar olsun. Bu sorun yaşadığınız terimler için de ayrıca bir alıştırma bölümü bulunuyor. En kolaydan en zora kadar bu kalıplarla ilgili örnekleri görebiliyor ve bu terimler üzerinde çalışma fırsatı bulabiliyorsunuz. Bu seçimler yapılırken tahminimce en çok hata yapılan kalıplar üzerinde çalışılmış.
Ayrıca uygulama içerisinde günlük olarak etkinlikleriniz kaydediliyor ve almış olduğunuz puanlar sayesinde diğer kullanıcılar ile kıyas yapabiliyorsunuz.
Bunların dışında uygulama içerisinde çocuklara ait bir bölümde yer alıyor. Bu sayede erken yaşta çocuklar için dil gelişimi de mümkün gözüküyor. Ayrıca değinmemiz gereken önemli bir konuda uygulamanın altyazı seçenekleri ve sadeliği. Dinlemiş olduğunuz herhangi bir videoda öncelikle saniye konusuna dikkat etmeniz gerekiyor. Daha önce belirttiğimiz gibi cevaplamak istediğiniz kelime sayısına uygun olacak şekilde süre veriliyor bu yüzden zamanlama konusunda ileri seviyeler dışında fazla problem yaşamıyorsunuz. Uygulama kullanımının genel hatları bu şekilde birazda eleştiri konusuna gelelim.
Genel olarak kullanıcıların Voscreen’den gayet memnun olduğunu görüyoruz. Fakat bazı sitem edilen noktalar da mevcut. Öncelikle kullanıcıların süre ve içerik konusunda endişeleri olduğunu, genel olarak uygulama için yapmış olduğu yorumlardan anlamıştım. Doğru seçenek bulma konusunda genel olarak sorun yaşanması ve genel olarak seçenekler arasında birkaç kelime fark olması öne çıkan eleştiriler arasında. Ayrıca uygulama kullanımı için yalnızca İngilizce seçenek olması geliştirilmesi gereken konulardan. Bu konu daha çok yapıcı eleştiri olarak düşünülebilir. Uygulama içerisinde bana göre eksik olan bir kısım ise harika bir sahne izledikten sonra o sahneyi seçeneklerden işaretlemek yerine keşke yazabilsem dediğim anların olması. Tam bir eleştiri olarak düşünülemez belki de ama dinleme ve okuma yeteneklerinin geliştiği bir uygulamada yazma kısmının da olması sanki fena olmazdı. Bunlar dışında uygulama için çokça eleştiri alan bir başka kısım ise içeriklerin kullanıcıya kısıtlı gözükmesidir. Aynı sahne veya klipleri tekrar tekrar izlediği hissine kapılan bir tek ben değilmişim. Bu konu ile ilgili de uygulamadan açıklama yapılmış. Hata yapmış olduğunuz bir bölüm için daha sonra tekrar karşınıza çıkması ve yapmış olduğunuz hata üzerinde yoğunlaşması uygulamanın bilinmeyen yönlerinden bir tanesiymiş. Yani 5 kez aynı videoyu görmeniz mümkün fakat bu sizin kendinizi geliştirmeniz için yapılmış bir incelik.
Genel olarak benim şahsi görüşüm de uygulamanın gayet faydalı olduğu yönünde oldu. Hem kendinizi geliştirip hem de dil öğrenmeniz için bu kadar eğlenceli bir program bulmanız bence gayet zor. Herhangi bir ücret ödemeden hizmet alabilmek zaten genel olarak günümüz şartlarında mümkün olmuyor. Voscreen ile sevdiğiniz bir film, dizi veya müzik sahnesinin içinde kendinizi bulabiliyor olmanız ve tam olarak söylenilen kelimeleri anlamaya çalışmanız ayrı bir keyif doğrusu. Uygulama dışında da Voscreen’i kullanabilmeniz mümkün olduğu için, sizi internet adresinde soluksuz bir macera bekliyor diyebiliriz.